2 ekor ikan haruan siap potong bersih
(Basuh dgn air asam jawa dan sedikit tepung) utk hilangkan lendir dan hanyir
5ulas bawang merah mayang halu
2ulas bawang putih mayang halus
1inci halia dikikis kulit dan dihiris halus
3keping asam gelugor
1/2 sudu teh serbuk lada hitam ditumbuk
2btg daun sadri dihiris
1jag sedan air
Cara masak:
1. Tumis dgn sikit minyak bahan2 hiris tadi seperti bawang merah, bawang putih, halia dan serbuk lada hitam
Ketuk sebatang serai masuk kan sekali masa menumis.
2. Bila dah naik bau, masuk air dulu kemudian masuk kan ikan haruan yg telah dibasuh bersih dan dipotong kepada 6 bahagian kedalam periuk.
3. Biar dia mendidih...
Masukkan garam kasar secukup rasa
Asam keping dan daun sup tadi. Renehkan sampai ikan haruan tu masak
4. Hidanglah dgn nasi putih utk anak bongsu ku makan masa berpantang BERKHATAN
Bersama Ikan Haruan bakar
Selamat mencuba